Egy huszonéves kulturális bolyongásai

Kultbolyongó

A 2024-es aranyszobrocskák margójára + megvan már 2025-ös győztes is?

/Podcast is jár hozzá/

"Hétfő hajnalban – igencsak kevés figyelmet kapva – lezajlott a 93. Oscar-gála. Ezek a 34 centiméteres, 3.8 kilogrammos, aranyszobrocskák – amiket az Amerikai Filmakadémia évente kioszt – mindenkori szimbólumai a hollywoodi, amerikai kulturális export jelenlétének és sikerességének. Mi lehet azonban a cél?"

Tettem fel a kérdést 2021-ben… Teljes cikk itt!

A 2024-es gálával kapcsolatban röviden: Az idei díjkiosztó több évet átívelően a legnézettebbre sikerült, az Oppenheimer tarolt, a Szegény párákat is szépen díjazták - Mihalek Zsuzsa berendező nevét pedig felírhatjuk a magyar győztesek listájára. John Cena es Messi kutya szereplése emlékezetes, ahogy az I'm Just Ken és Al Pacino végső eredményhirdetése is.

Személy szerint 2020 óta követem élőben a gálát, de még sose volt olyan, hogy mind a 10 legjobb film jelöltet megnéztem. Idén igen. És jövőre is így fogok tenni. Persze, tudom, hogy ez csak egy útmutató és korkép, de számomra továbbra is izgalmas lesz nyomon követni (mint a többi nagy filmfesztivál díjazottjait is.)

 

Hosszabban: Sok velős elemzésért kattints a legújabb Brocastes podcast linkre itt !

 

Végül a jelöltek kétharmadát tippeltük meg jól, de nincs hiányérzet, sőt.

 

Számomra pozitív csalódásokként könyvelhetőek el:

Emma Stone díjazása női főszereplő kategóriában.

Egy zuhanás anatómiája és Amerikai irodalom eredeti és adaptált forgatókönyv díja

NÉZZE MEG MINDENKI!

 

Meglepett:

Billie Eilishék újabb győzelme a legutóbbi James Bond után Barbie-zenéért újra! (22 évesen már kétszeres aranyszobros a fiatal ikon, ez rekord!)

Bár Robert Downey Jr. díja nem lepett meg, csak egyszerűen nem fogom megérteni… Valaki érti?

 

Nos, a filmek közt pedig az alábbi sorrendet alakítottam ki magamban.... De ez is bővebben a podcastben!

 

 

+: Külön öröm, hogy évről évre tényleg figyelembe veszik az ázsiai és az európai filmeket is. Idén először volt 3 európai film a top10-ben, az Élősködők óta tényleg nem lassítanak a jelöléseket illetően.

 

"Az Oscar-gála, és ezzel együtt az amerikai „kultúraexport” tehát ma már az amerikanizáció helyett egyre jobban a globalizáció elvei szerint próbál működni" – írtam a 2021-es cikkben. Igazam lett.

 

Na és amíg van magyar kötődés (Baba Aziz inspirálta ruhában játszó Emma Stone nyer, Mihalek Zsuzsa konkrétan díjat kap) addig már csak ezért is releváns. Persze lehetne vitatkozni, hogy a Cannes-i filmfesztivál filmművészetileg érdekesebb. Legyen X ez a párharc.

 

A jövő évi díjakat illetően pedig a Dűne 2-nek már oda is lehet adni. (Hosszabb idő után újra 10/10) Köszönöm.

Rapid véleményem letterboxdról:

2023 legjei és 2024 legjobban várt filmjei

2024 a tavalyi történelmi írósztrájk miatt csonka lehet Hollywoodban, azonban ez nagyobb teret adhat más ország alkotásainak. Az előttünk álló év előtt azonban pár szó még 2023-ról...

Az előző naptári évben 161 filmet loggoltam a letterboxd fiókomban – és mivel elég akkurátus vagyok ilyen szempontból – ezt teljesen biztosan állítom. Azt viszont már, hogy mit neveznék a 2023-as év top10-ébe, már egy sokkal nehezebb és gondolkodósabb felvetés.

(Végül ez a lista született meg: (Insta! + TikTok-fiókomon videóklip is elérhető ebből;
Fenti képek: Imdb)

10. A győztes gól: Az év 19 mozizásából ez volt a legutolsó, és  bár a karácsonyi hangulat is biztosan felfokozta ennek a feelgood alkotásnak az értékét nálam  mindenképp egy szívmelengető, kellemes humorú sportfilm, amely üdítő már abban az időszakban, amikor már alig találkozunk pozitív hangvételű, végig szórakoztató alkotásokkal.

9. Ennél csak jobb jöhet: Az Életrevalók rendezőpárosának új alkotása, ami soha nem látott módon keveri össze a környezetvédelem, a fogyasztói kultúra és a kiégésből való újjáéledés lehetőségének hármasát.

8. Kutyáknak és olaszoknak belépni tilos!: Egy másik európai film, amelyben egy megható olasz történelmi családdrámát kapunk gyurmafigurák társaságában.

7. Hat hét: A magyar Inkubátorfilmek hatalmas élményeket okoztak az elmúlt években: ott volt a Külön falka, a Larry vagy a Zanox. Erre itt a Hat hét, amely egy 16 éves terhes lány történetét dolgozza fel a magyar valóságban. Annyira földhözragadtan, hogy már panelszaga is van a történetnek.

6. Rye Lane: Aki látta a Mielőtt-trilógiát, ő ezt is szeretni fogja. Egy fiatal pár megismerkedik és sétál London címadó negyedében, miközben a képernyőn is átjön, mennyire jól passzolna együtt a két karakterünk akár a stáblista után is.

5. Megfojtott virágok: Az első igazán nagyszabású hollywoodi alkotás, amely sokakat elborzasztott több mint 200 perces játékidejével. Engem viszont kilóra megvett. Lassú lefolyású gengszterfilm őslakos környezetben egy remek DiCaprióval és egy még jobb De Niróval. A show-t (és remélhetőleg az aranyszobrocskát is márciusban) a feleséget alakító Lily Gladstone viszi el.

4. Oppenheimer: Az Oscar-díjeső legnagyobb esélyese nálam épphogy nem fért fel a top3-ba. Ennek egyszerű oka, hogy a lenyűgöző 2 óra után jött egy gyengébb harmadik, ahol már elveszett valahogy a fókusz. Cillian Murphynek jöhet az Oscar bácsi, aki pedig nem látta pótolja  mint a többit!  A tesztrobbantás az év jelenete.

3. Magyarázat mindenre: Ha nem is tökéletes, az elmúlt évek legfontosabb magyar filmje a mai Magyarországról! Szerintem ennyi indokolás elég is.

2. Előző életek: Kicsit csalok, mert ez igazából a 2024-es év végi listában is szerepelhetne majd, hiszen hivatalosan január 11-én mutatták be itthon, de nekem volt szerencsém már október közepén látni a Koreai Filmnapok során. Egyszerűen elvarázsoló, hogy milyen érzékenyen és líraian tud úgy beszélni a szerelemről, hogy egyrészt nem válik giccsessé, másrészt viszont megérint, összetör majd felszed a padlóról.

1. Babylon: Év első mozizása, és már akkor sejtettem, hogy ez itt végez majd. A legőrültebb és legpörgősebb hollywoodi film, amit valaha láttam... pedig alig rövidebb a Megfojtott virágoknál. A Volt egyszer egy Hollywoodnál is nagyobb szerelmeslevél a filmgyártásnak címezve.

 

Na de... kicsit elszalad velem a ló 2023-nál. Mostmár tényleg csak egy mondatban jöjjön 10 mondat az idei év legjobban várt filmjeiről, amit ti is mindenképp írjatok fel néznivalónak.

 

10: Gladiátor 2: Ridley Scott ha nem is a legnagyobb kedvenc rendezőim közé tartozik, minden filmje minimum érdekes és a 2000-es legjobb filmet kapott Gladiator folytatása is mindenképp várós.

9: Bob Marley: One Love: Kedvelem az életrajzi filmeket és szeretem a reggae stílust, nagy baj nem lehet ebből.

8: Hatalom: Legalább egy magyar filmnek itt a helye és Hajdú Szabolcs remek rendezései okot adnak a bizakodásra a szlovákok által megfinanszírozott új politikai thrillerje kapcsán: egy miniszter gyilkosságát próbálja meg elfedni a hatalom a legkülönbözőbb és legsötétebb eszközökkel.

7: Furiosa: A 2015-ös Mad Max folytatása, vagyis inkább előzményfilmje, ami nagyon reméklem, hogy jobban fog kinézni, mint az előzetese.

6. Joker: Folie á Deux: Nem vagyok a szuperhősfilmek fanatikusa, de a Joaquin Phoenix-féle Joker első részének szociodrámája megérintett és elgondolkodtatott 5 éve, az újtól is ezt várom. 

5: Agymanók 2: A Pixar nem nagyon szakít nagyon mostanság, erre viszont kiváló megoldást nyújthat egy-egy korábbi sikerfilm folytatása: az érzelmeket megtestesítő Agymanók ezúttal a már tinikorba felnövő főszereplő élétét fogják szó szerint belülről irányítani.

4: Az űrhajós: Adam Sandler komoly szerepben, a Csernobil széria rendezőjétől, cseh űrhajós, pszichothriller; mi kell még?

3: Nosferatu: Nagy lemaradásom van a vámpír- és horrorfilmekkel kapcsolatban, Robert Eggers új misztikuma azonban kihagyhatatlan, főleg hogy ott van William Dafoe és főleg, ha arra gondolunk milyen izgalmas egy 102! éves film újradolgozása.

2: Szegény párák: Már csak szerencsére pár nap és láthatjuk is Yorgos Lanthymos új - sokaknak biztosan megbotránkoztató - sikerfilmje, ahol Emma Stone tánca és a nagyon, de nagyon fura látványvilág már elég volt ahhoz, hogy meggyőzzön.

1: Dűne 2: Az elsőt imádtam és rosszul érintett, hogy hirtelen elvágták, február 29-én viszont egyből jobban is leszek, mivel folytatódik korunk egyik legnagyobb rendezőjének űreposza és remélhetőleg teljes élményt kapunk már a második filmmel.

Top10 magyar előadó top10 zenéje 2023-ból

Szigorúan 10 mondatban

Mielőtt belekezdenénk a listába, lényeges leszögezni, hogy minden előadótól egy zene kerülhetett be a toplistába, hogy minél szélesebb spektrumban tükröződjön az, hogy idén mennyi kiváló magyar dal és album, sőt mennyi új feltörekvő előadó érkezett meg a nagyközönséghez. Vigyázat, erős szubjektív sorok következnek!

10. Dzsúdló - Függő

Dzsúdló 3. nagylemeze idén érkezett KINCUGI címmel, amely hangzásvilágában nem hozott sok újat az előző évek felhozatalához képest, mégis őszinte, lelkünkig hatoló szövegei ugyanúgy ütnek minden egyes idén megjelent zenéjében is.

9. Krúbi - Ganxsta Zolee tehet mindenről

November nagyon erősre sikerült albummegjelenések tekintetében (lásd még később), a III. Krúbi című is ekkor érkezett népmesei motívumokkal, fülbemászó refrénekkel és minden eddiginél erősebb öniróniával fűszerezve.

8. Manuel - Toxic (feat. Azahriah)

Az X-faktor 2019-es felfedezettje idei első nagylemezével és önálló Budapest Parkos koncertjével teljesen kinőtte a szokásos tehetségkutatós sztárocskák kategóriáját, ezzel pedig kivételt képez a főleg internet népe által felfedezett népszerű előadók körében, egyáltalán nem érdemtelenül.

7. Carson Coma - Feldobom a követ

A CC IV című nagylemeze még tavasszal jött ki, és kijelenthető, hogy a gimis rockcsapat felnőtt és kemény rock mellett kemény, odamondós szövegeket is tudnak és akarnak is írni.

6. Desh, (Young Fly, Azahriah) - Rampapapam

Itt főleg Deshre szeretnék kitérni, aki idei munkásságával elérte, hogy ne Azahriah szárnysegédjeként, hanem külön autonóm előadóként is lehessen rá gondolni, illetve a tripq és saját a Bús barista balladája albumával rátalált saját hangjára.

5. Beton.Hofi - TÜKÖRTEREM

2024 elején érkezik 3. mixtapeja a comic sins és a Playbánia után, idén erről az új megjelenésről hallhattunk 4 zseniális zenét, amelyekben nagy szerepet játszik ANUBIIS beatmakerként és producerként, de a rapper szövegei is ugyanúgy ütöttek 2023-ban is, mint a korábbi esztendőkben.

4. Sisi - Blaha

Az idei év egyik nagy feltörekvője, akinek novemberi albuma (SISTERHOOD) számomra az év egyik kedvence lett (Jungle!!!) zenei frisseségével, lüktető változatosságaival, és hát itthon nem vagyunk elkényeztetve sok női rapperrel sem, szóval meg kell becsülni az ilyen új hangokat. /Akvás decemberi koncertje ilyen volt: év legjobb koncertje:/

 

A dobogósok:

3: Co Lee (feat. Kolibri) - Szentély

Idén két lemezt is kiadott a fiatal csibész előadó (Cirque de L'Homme), aki ugyanannyira erős szöveget tud megalkotni, mint amilyen erős és szimpatikus színpadi jelenléttel bír, a Szentély meg talán az év trackje.

2: Pogány Induló - Afro Beat

Egyszerűen megunhatatlan Pogány Induló rekedt, vad hangszíne és az igazi oldschoolt idéző hibátlan szövegei miatt és még mindig csak 18 éves, a Megáll az idő album és ez a zene pedig egyszerűen telitalálat.

1: Azahriah - 3korty

Nem azért teszem Azahriaht az első helyre, mert a legnagyobb név ma a magyar zenében, vagy mert 3-szor megtölti 2024 májusában a Puskást, sokkal inkább az idén is megmutatkozó sokszínűsége és kifogyhatatlannak tűnő zenei tehetsége miatt. (A Memento lett az év albuma nálam)

A teljes zenei top10-es lista hang és képanyaggal az instámon highlightsban, amit bizony érdemes követni: @kultbolyongo!

3 egyszerű tipp, hogyan is kerüld el az álhírek tömegét

Fake-news elleni védőoltás

Habár az előző cikkünkben már kifejtettük, milyen intézmények állnak rendelkezésre a magyar büntetőjogban az álhírek ellen, de végső sorban leghatékonyabban saját magunk tudjuk kiszűrni ezeket. Nem árt tudni ehhez pár kapaszkodót, mik is azok a tényezők, amelyek alapján felismerünk egy fake news-t.

A médiumok – legyen az bármilyen formátum is – hatalmas hírversenyben állnak egymással. Amiért harcolnak, az pedig maga a figyelmünk. Hangzatos és figyelemfelhívó szalagcímek és tételmondatok kellenek csak és a médiafogyasztó vevő is lesz legtöbb esetben a hírre.

Profit vagy politikai propaganda céljából tehát sok hírcsatorna tudatosan félrevezeti hírközléseivel az olvasót/nézőt. Ennek elkerülésére lássunk is 3 jótanácsot!

 Informálódjunk több helyről!

Egy téma alapvetéseivel legyünk mindig tisztában, de az sem baj, ha esetleg nincs így. Ne legyünk restek és elzárkózóak utánanézni minden lényeges információnak! Mindent le lehet ellenőrizni már az interneten megtalálható cikkekből is, a legjobb, ha egyszerre több forrás felhasználásával nézünk utána az állított tény hitelességének. (Ez a folyamat maga a fact checking.) Továbbá a szövegekbe illesztett hivatkozásokra is érdemes rámenni mindenképpen. Képanyagok hitelességénél hasonlóan fontos ez a szempont.

      2. Sajtótermékek külső megjelenése

Igénytelen, magára nem adó weboldalak kattintásvadász cikkeinek kiszűrésében remek segítség, ha megnézzük a honlap szerkesztését, grafikáit vagy magát a domainnevét. A .info, .com.co, .eu végződések nem kecsegtetnek túl sok jóval, de az ismert népszerű oldalakkal könnyen összekeverhető nevek sem! Ha még sosem hallottunk az oldalról, nem feltétlen egy óriási, máshol még nem látott hír kapcsán kellene először feltűnnie. Emellett, ha rákattintunk egy facebookos oldal leírására az elérhetőség/impresszum hiánya elárulja egyből a hiteltelenséget.

      3. Tudjuk, mit is olvasunk vagy látunk!

Az internet egyik legnépszerűbb jelensége a vicc- és a mémkultúra. Egyes híroldalak iróniával közelítenek meg valós híreket, ezeket ismerjük fel és kezeljük kellő humorral! Ugyanígy releváns ez a borítóképeknél, mellékelt fotók esetében is.

A tartalom a Disarming Disinformation című projekt támogatásával készült.

Eredeti cikkem linkje: https://eper.elte.hu/index.php/2023/11/19/3-egyszeru-tipp-hogyan-is-keruld-ki-a-mindennapos-alhirek-rengeteget/ 

Podcast: Martin Scorsese legjobb és legaktuálisabb filmjei

 

https://open.spotify.com/episode/4Jp81eNl7gleHFGL7hx4Ep?si=uGr2lW3ESAKaXQEz7GkMww 

Másfél órás baráti beszélgetés az idén már 81 éves olasz legendáról, Martin Scorseseről és az ő egyedülálló életművéről. 

A kedvenc 2-2 film mellett a legújabbról, a Megfojtott virágokról is szó esett.

Hallgassátok tengermély szeretettel (a teljes Brocast csatornát is!). Nektek mi a kedvencetek a rendezőtől?

 

ARC Poetica – Tükör a magyar valóságról

Gondolatok a 22. ARC plakátkiállítás margójára

ARC Poetica – Tükör a magyar valóságról

Egyszer csak szarkasztikus, másszor elgondolkodtat, harmadszor már megérint és elszomorít. Kevés kiállítás tud és mer ennyire aktuális lenni, kérdés már csak az, hogy a néző a három érzés közül melyiket viszi haza. Számomra már a hatodik-hetedik látogatás volt az idei, és rá kellett jönnöm, hogy évről-évre máshogy zökkent ki, majd ébreszt rá a valóságra az ARC közéleti kiállítás.

         A négyes metrón – borús szombat révén – nem utaztak feltűnően sokan. Azonban már felérve a Bikás Park felszíni metrókijáratához tárult elém az érdeklődők népes serege. Sokan családdal, kutyával jöttek ki a körülbelül 90-100 plakát alkotta labirintus felfedezésére. Kezdetben zavaró, hogy az ember megnéz pár alkotást és utána nehezen igazodik ki, hogy melyiket is látta már és melyiket nem. Egy idő után azonban mindenki belenyugszik ebbe, ezzel pedig kialakul egy bolyongás a művek körül.

A feldolgozott témák közül a háborús, inflációs téma tavaly többször feltűnt. Amik most ezeket letaszították a dobogóról: a gendertéma, a családpolitika és az oktatás helyzete volt. Az érintett témák lefedik a korosztályokat, így a fiataltól az idősig mindenki kérdésekkel bombázta a mellette állót. Mögöttem egy kislány hangosan szólt édesapjához, hogy miért is van a 30-as tábla a gyermekvállalásnál kiemelve.

 

Pár perccel később pedig egy középkorú társaság vitatta meg az ütős és hatásos plakát definícióját. Szerintük a túl sok szöveg a tartalom kárára megy és elvesz az üzenet hőfokából. Hiszen a plakát alapfunkciója mindig is az volt az utak mellett, hogy az autós – pár pillanat után is – képes legyen róla mindent megjegyezni.

Én is erre jutottam a bolyongás végére. Minden téma annyira belevág egy-egy társadalmi csoport életébe, hogy pár szóval és egy egyértelmű szimbólummal, képi játékkal lehet legkönnyebben eljutni a nézők fejébe. Az, hogy ott belül mi történik, az már egy hosszabb folyamat.

Az ugyanakkor biztos, hogy számomra e sorok írása közben is lepörög egy-egy plakát a szemeim előtt, amik tudatosítják velem a jelenlegi magyar valóság abszurditását és azt, hogy igazából ez az egész kiállítás csak a belső feszültség minimális szellőztetésére elég. Ennek ellenére jövőre is ki fogok látogatni az ARC-ra, mert kevesebb olyan művészeti termék létezik napjainkban itthon, ami jobban visszaadná a magyar mindennapokat egy, másfél óra alatt.

(Képek: a 22. ARC Kiállítás plakátaiból a személyes top3)

A kiállítás október 8-áig a Bikás Park területén megtekinthető!

Offcast 3. rész: Barbenheimer, Legjobb férfi színészek, sztrájk Hollywoodban, Oscar 2000-es évek

2 és fél órás beszélgetés tömérdek filmajánlóval

Katt a podcasthez


2 és fél óra beszélgetés, végtelen film...

Benne rengeteg aktuális és múlidéző téma, Amerikai Szépségtől-Gyűrűk Uráig átfedve sok kötelező klasszikust vagy nem éppen erős díjazottat.

Hallgassátok tengermély tisztelettel!

Tartalom:

Boldog 50-et Hiphop, Te kedves!

avagy 1973. augusztus 11., amikor valami felszabadító megszületett

(képforrás:npr.org)

Laza szókimondóság, odaütős rímek, csoporthoz tartozás és az e mögött rejtőző bólogatós alapok, szövegcentrikusság. Mindez a tengerentúlról indult – hipp és hopp – már 50 éve. Talán ezzel a körbeírással mindenki felismeri azt a popkulturális jelenséget, életérzést, amely egy szubkultúrából előretörve világunk egyik legsikeresebb és legközkedveltebb zenei műfajává nőtte ki magát, sokféle ágazattal. Boldog Szülinapot Hiphop, rap!

 

A hip-hop és a rap jelentése nagyon szorosan összefonódik, a különbségtétel kedvéért azonban meg kell jegyezni, hogy amíg a hip-hop magát az életstílust foglalja össze, addig a rap a zenei irányzatot jelenti – „ritmikus szövegkántálásként” lehet leírni.

Kezdetének azt nevezhetjük, amikor 1973 augusztus 11-én egy bizonyos DJ Kool Herc egy bronxi bulit tartott, és egyszerűen csak elkezdett rappelni a dj-pult mögül. Célja, hogy táncra hívja az egybegyűlteket. A többi pedig már történelem.

Ahhoz pedig, hogy megértsük témánk karakteres jellemvonásait és entitását, előbb történetének mérföldköveit érdemes megnézni. A rap és a hip-hop elválaszthatatlan fogalompáros mellé háromszögbe tagolhatjuk be még a fekete közösséget, amire jellemző volt a folyamatos társadalmi elnyomottság és a szegregáció. Ezt az elkülönítést saját maguk is felerősítették mindig etnikai kultúrájuk megőrzése érdekében. Afrikai törzsi, ún. „griot” dobos történetmondásokra lehet visszavezetni a rap kezdeteit. A korszak, amely a mai stílust megalkotta, az 1970-es évek Amerikája volt.

A New York-i Bronx társadalmi összetétele megváltozott ekkortájt. A gazdagabb réteg elköltözött, a szegényebb réteg maradt ott, akik közt felerősödtek a hatalmi harcok, bandaháborúk, drogkartellek, és végül anarchikus állapotok alakultak ki. Többen felszólaltak ez ellen, és hallatni akarták a hangjukat, főleg saját, közvetlen bandájuk biztonsága érdekében.

Ennek a jelenségnek a klubok biztosítottak nyilvánosságot, ahol kezdett megszületni az addig közkedvelt jazz és funky alapjain az ún. old school rap. Emellett a jamaicai zenei irányzat is nagy hatással volt az ekkor már megszületettnek mondható stílusra, aminek fő formája ebben az évtizedben a klubokon belüli szópárbaj volt. Akár a lemezlovas zenei aláfestésével, akár anélkül. 

A 70-es évek végén már lemezek jelentek meg különböző bandák részéről, azonban csak a 80-as évek elején került ki a gettó falai közül az irányzat, mivel ekkor figyeltek fel rá a különböző lemezkiadó cégek. Így a társadalom minden része számára elérhetővé vált a rétegzene, és ekkor kezdett világszintű ismertségre is szert tenni. Ehhez feltétlen szükséges volt a lemezlovasok élőzenés – ezáltal spontán, asszociációs – háttérzenéjét előre megkomponált, egyedi zenei alapra cserélni.

A Bronxból induló zenei szubkultúrának ellenfele akadt a Los Angeles-közeli Comptonban. A népszerűség, a lemezeladások anyagi vonzata és a már említett önkifejezés hatalomra juttatása saját körben főleg verbális harcba torkollott, az irányzatok követői részéről azonban tettleges, erőszakos megmozdulások is történtek. East Coast és West Coast. Olyan nevek, mint N.W.A, Run DMC, 2Pac, Snoop Dogg, Dr. Dre és csapata…

A tetőpont a 80-as évek közepétől a 90-es évek végéig tartott, sok balhé és gyilkosság is kötődik ehhez a korszakhoz, amely után csillapodott a helyzet. Manapság is érezhető az ellentét, azonban valamennyire globalizálódott és egyesült a két fél zenei motivációja.

Hogy miért is tudott csillapodni a helyzet? Közös lett a zenei indíttatás, és az irányzat művelőinek agresszív felfogásából következő fanatikusok tanultak elkövetett hibáikból, tehát a közönség megtanulta kezelni a szövegeket. Emellett pedig konformizálódott a XXI. századi társadalom számára a termék.

Az átlagpolgár származási helytől és társadalmi pozíciótól függetlenül, a zene elfogadható szövegét, mondanivalóját vagy sok esetben magának a zenei alapnak a magával ragadó dallamvilágát, populista vonásait szerette meg. Ebben nagy szerepe volt egy bizonyos fehér, az afroamerikaiak által mégis elismert rapper előadónak, Eminemnek.

A konszolidáció másik oka pedig a közösség véleményének formálása érdekében előadott súlyos aktuálpolitikai, valamint régóta meghúzódó társadalmi problémákra való rávilágítás értékelése volt. Mint a legtöbb zenében, ebben a stílusban is az érzelem megnyilvánulásai vannak döntő többségben, mint a szerelem, közösséghez való tartozás, kötődés vagy a magány, fájdalom. Így hasonlóan a szépirodalomhoz ezt is bárki a magáénak tudja érezni.

Itt kerülhet szóba az a társadalmi elfogadottság, ami alapján a művészethez kapcsolhatjuk az egész stílust – már a szakma is elismeri a rapet, nem csupán a közönség. (Gondoljunk csak az Oscar-díjat nyert, már említett Eminem filmjére, vagy az épp idén Pulitzer-díjat nyert comptoni rapperre, Kendrick Lamarra.)

A XXI. század mostani évtizedében sok formában keveredett vagy továbbfejlődött a stílus. Egyik ilyen a szépirodalom és a színházkultúra művelői által végzett, rapcsatákhoz hasonló, zenei alap nélküli, rímfaragó slam poetry elterjedése, amely már a 80-as években kialakult, de térhódítása a 2010-es évekhez köthető. Emellett megjelent a latin-amerikai hangulatot a hip-hop életérzésével összekötő reggaeton rap és az EDM, azaz az elektronikus tánczenével összekevert trap műfaja vagy a brit drill, amelyek a hip-hop alapelemeit megtartva értek el a világsikerhez.

Ezen műfajok éllovasai, mint Kanye West, Drake, Bad Bunny vagy Travis Scott, megkerülhetetlen kultikonok már manapság. Sokan abban látják a siker kulcsát, hogy ez a zene a nép zenéje, mindenki belekezdhet, mindenki elmondhatja mondanivalóját. A zenei alap dimenziója ezalatt pedig variálható és személyre szabható, mint a fent említett stílusok is mutatják. „To the beat y'all, you don't stop”

Minden zenei műfajban van jó és rossz, személy szerint ebben a lazaság és a mélyebb szövegek fognak meg engem. Főleg, hogy utóbbiban már segítségemre vannak kiváló magyar előadók is…

Offcast 1. rész: Oscar kibeszélő 2010-2023

Katt: Offcast 1. rész: Oscar kibeszélő 2010-2023

 

Fogadjátok szeretettel a podcastet, amelyben

- az elmúlt 14 év Legjobb Filmekként díjazott Oscar alkotásokat vesszük végig,
- beszélünk a 3 kedvencünkről,
- a szerintünk leggyengébb láncszemekről,
- hogy pluszban még mi érdemelte volna ki az elismerést,
- illetve a legelején egy kis díjtörténeti filozofálgatásokkal pluszban megfűszerezve,
mindezt 2 órában.

Köszönet a meghívásért, lesz még remélhetőleg sok ilyesfajta beszélgetés és adás.

Hallgassátok, csilleljetek, élvezzétek Spotyn ezt is, továbbá más egyéb Brocast adást is, amennyiben a sport világa is érdekel Titeket!

 

 

 

Re-post: Éretlenek a Moszkva téren

Film- és fiatalságelemző beszélgetés a Tekercs és Tekintet filmes csatorna tagjaival

Lassan-lassan filmes tematikájú podcastadások is érkeznek a csatornára a részvételemmel (dobpergés...).

Addig pedig itt van ez az egyéves egy órás beszélgetés, amiben én is megtisztelve éreztem magam, hogy résztvehettem.

2022 májusát írunk, amikor is egy kellemes összejövetel történt két csatorna és két korosztály között (És még milyen szerencse, hogy fel is lett véve!)

Egyik, az egyetemem karának, az általunk indított rádiója:a Jurádió
míg a másik a filmes mélyelemzésekkel foglalkozó Tekercs és Tekintet között.

A téma kerete a felnövéstörténetekbe ágyazott 2 érettségizős, sulis film volt: a 2001-es Moszkva tér Török Ferenc rendező tollából és az 1980-as Claude Zidi-féle francia vígjáték, az Éretlenek.

Egyrészt hallgassátok meg ezt,nézzétek meg a filmeket. Másrészt pedig Spotify-n/Youtube-n találjátok meg mindkét emlegetett csatornát!

Megy az ajánlás!

2023\06\25 b_kolos 2 komment

Az 5 legtoxikusabb zenei előadó itthon

 

Fotó: iStock

 A cél, hogy ezzel a kis szubjektív szösszenettel a mára már sejtpusztításra is használható – az év előadójának választott – Tóth Gabi - G.W.M neveket tartalmazó kétdimenziós vonalat egy három-, vagy ha úgy tetszik hétszöggé formáljam. A lista természetesen a saját ízlésemet tükrözi, a figyelembe vett szempontok: olyan népszerű zenészek, akik nem épp építő jellegű dalszövegeikkel, alibi kulturális jelenségként tengődnek a magyar könnyűzene – egyébként egyre erősebb és reménykeltőbb – tengerén. Kellemes alámerülést kívánok!

Népszerű zenésznek lenni felelősség is. Nagy örömmel lehet megfigyelni, hogy remekül fejlődik a magyar könnyűzene, széles a minőségi választék, de azért nagy adag a feketeleves is...

Nők közül Tóth Gabi, férfi előadók közül G.W.M a kiindulópont, amikor az előadók leglegaljáról beszélünk itthon. Szerintem náluk nincsen lejjebb és már az előadó vagy a zenész szó is elég-elég nehezen aggatható rájuk. Na de nézzük, kik is véleményem szerint a többiek: (minden példa végén szemléltető link; a sorrend pedig szabadon felcserélhető!)

BSW

Úgy tűnik, hogy hogy a hárombetűs nevek halálra vannak ítélve. Ők jutottak először egyébként eszembe e toplista kapcsán. A hiphop (mára már trap)duó első jó pár évükben teljesen reményteli és feltörekvő előadók voltak.

Aztán az elmúlt 4-5 évben csak csodálatos trashzenéket gyártanak futószalagon, - igaz el kell ismerni jó, húzós, erős basszusos alapokkal bírnak – cserében tényleg csak egy rossz viccként lehet őket kezelni.

Olyan klasszikusokkal építették az ő elég fiatal hallgatóságukat, mint a ’Csöcsök és segg’, ’a Megbasztam azt a kis gádzsit’, a Tankcsapdás ’BAZ+’ vagy a friss Kamagra Gang’.

Vagy az alábbi óvodai mondóka: Mondom gyere, gyere be velem, gyere, gyere be velem, De ne hozd a palid, mert tele, mert televerem, Velem a gang - GANG, GANG, GANG Mehet a gang - BANG BANG BANG BANG - BANG Bokáig ér a faszom mikor leng.”

https://www.youtube.com/watch?v=poO9TBlBpt8

DR. BRS

Szegény emberek DJ Khaled-ja. Ezt sose értettem, de valaki szívesen elmondhatná, hogy miért teljesítmény a dj-ktől, hogy egy amúgy tök rendben lévő zene alá egy basszus sávot rátesz és máris ő lesz a prod?

 A szóban forgó úriember a megélhetési lakossági producer, aki a retró hangulat megerőszakolásával előhozza és újradolgozza a ’90-es évek, 2000-es évek azon slágereit, amik már akkor is tucatok voltak.

Mindenki a Hol van az a lány miatt ismeri, - ami egyébként pályafutása csúcsa – de hogy miért kell neki 6 évesként belenyöszörögni ebbe is, azt már nem tudom. Az Ámokfutók, Emilio, Varga Viktor, Zalatnay Cini és hasonló nevek kihúzása a fiókból meg értelmezhetetlen, pénzszagú és a múlt megcsúfolása is. És a Béres csepp helyében is perelnék...

https://www.youtube.com/watch?v=T0Y3P7GMMY4

(Idehozhatnám a Csávók névre hallgató csodás dj-fiúbrigádot is, Youtube-videóik külön cringefaktor, szívesen)

T. Danny

A már-kár-hát-fáj rímek koronázatlan királya. Ezekkel engem pedig ki lehet kergetni a világból. (Egyszerű szöveggyártásban a Children of Distance még a kedvenc magyar előadóm mellette.) A pályafutása elején a mélabús számai elég indokatlanul és felszínesen voltak nyálasok, az alapok meg vagy free-beatek vagy nagyon gyengén hangzó alapok voltak.

A rap műfaj alapja véleményem szerint egy jó alapra, egy pergős, egyedi flow és a mélyebb, elragadó szöveg, találó rímekkel. Ebből egy sincs meg nála. A listán ő a legfiatalabb és azért mutatnak életjeleket a zenéi, nem menthetetlen. Követni fogom továbbra is a karrierjét, de egyelőre még távolról.

https://www.youtube.com/watch?v=3kUlIq9W11Q

Curtis

Nem szeretnék csak ebből a műfajból példát hozni (ezért lesz egy zenekar is benne) de őt nem tudom kihagyni. Curtis drogbotránya sokadlagos, mert ez a zenészeknél nem ritka dolog. De ahogy kezelve lett és ahogy ezt kihasználva még nagyobb celeb lett… Mint Ambrus Attila boldoggá avatása a médiában, amikor kijött a börtönből.

Majka mellett másodhegedűs volt, de ott még talán jobban működött. Az újpesti fenegyerek comptoni szeretne lenni, de valahogy nekem nem hangzik autentikusnak és relevánsnak sosem ez a gengszterkedés. Főleg Pogány Induló vagy VZS szövegei után.

Nekem a szövegei egyenlőek a kivagyisággal és az itthoni prolisággal. A másik ilyen Burai, és így a mondatok írása közben lehet rosszul is döntöttem, hogy nem őt teszem bele.

https://www.youtube.com/watch?v=PUJdu4YukNg

Kowalsky meg a Vega

Ők igazából azért kerültek fel, mert az itthoni zenekarok közül ők azok, akik engem legjobban triggereltek az elmúlt években. Álrockzenészek, mint a Hooligans és konyhafilozófikus, ákosgeneretáros szövegeik semmitmondóak, már-már bántóan: „Aki korán kel az lehet, hogy aranyat lel, Ne kérdezd soha senkitől azt, hogy írás vagy fej.”

Oké.

Pluszban idejét múltnak érzem az egész megvalósítást, hangzást.

https://www.youtube.com/watch?v=t6os3I24CdQ

De ők valóban kevésbé toxikusak szövegileg, egyszerűen csak nagyon semmilyenek, mint a magyar mainstream pop nagyon-nagyon sok esetben.

Szóval még pár lista kijöhetne ebben a témában, most azonban ennyi volt ez a vélemény- és gondolatfuttatás. Ha végiggondoljátok, titeket ki lomboz le a magyar előadók közül a legjobban?

 Instán kövessetek: https://www.instagram.com/kultbolyongo/ 

Az oldalon pedig bolyongjatok!

Letterboxd, a legszemélyesebb közösségi média platform

Your life in film. – A film és a filmszeretők közti kapocs

 

 

Rengeteg olyan közösségi médiafelületre regisztrálhatunk, ahol az oldal lényege a felhasználók külsőségeinek mutogatására korlátozódik. Ez viszont nincs így az épp tárgyalt Letterboxdnál /https://letterboxd.com/.

A 2011-ben alapított oldal középpontjába a filmeket és filmnézőket és a mozgókép körüli rajongást állítja. Ez a cikk egy szimpla ajánlás számodra, ha egy izgalmas, hasznos vagy épp értéket adó social mediara vágysz.

 

Számomra az internet sokszor sivár sivatagában megnyugtató oázist jelent nekem, ha ránézek napi párszor erre az oldalra/appra. Nincsenek arcbatolós reklámok, influencerek és nincsenek cégek.

Filmes megközelítésből az Imdb-hez lehetne hasonlítani, azonban ott kevésbé érezhető a filmes szubkultúra érzése, nem jön át a filmnézés szeretetének a vájbja.

Ezzel ellentétben a Letterboxd – ha nem is vagy megszállott cinephil és filmőrült – kellemes szórakozást nyújt már csak azzal, hogy filmkedvelők meglátásait, véleményeit olvasgathatod. Vagy maguknak az alkotásoknak az oldalán böngészel.
(A filmek adatlapjainak alján található related vagy similar films is remek lehetőség újabbak felfedezésére.)

Csak egy regisztráció kell /ingyen és bérmentve, bár vannak pénzes csomagok extra funkciókkal/ ,ezek után pedig az alábbi lehetőségek tárulnak Eléd:

  • megnézett filmek véleményéze (review), pontozása
  • megnézni kívánt alkotások listázása (watchlist)
  • filmek keresése sok szempont alapján
  • tagek szerinti kategorizálás
  • bármilyen szempont szerinti lista készítése és mások listáinak nézegetése

És ami kiemelendő és ami igazán közösségi térré formálja a platformot: a többi felhasználó követése. Ami miatt nekem ez a platform igazán szimpatikus és közvetlen:
az, hogy itt a nagyon hasonló vagy épp a teljesen eltérő, de izgalmasnak talált embereket fogod követni azok alapján, amit néznek és ahogyan vélekednek azokról.

Nem magát a személy, hanem az ízlés és a stílus a döntő. Nyitólapon a követett ismerőseid által látott legújabb filmek kerülnek a szemed elé.

Használati utasítás: https://www.youtube.com/watch?v=yt0CIyovuyU

Persze a véleménybuborék itt is tetten érhető: sokszor kapja meg a Letterboxd a sznob jelzőt. Nagy előny továbbá véleményem szerint, hogy ez az oldal legtöbbször politika és gyűlöletmentes, legfeljebb személyes filmművészeti meglátásokon tudsz háborogni a filmek megnézése előtt/után.

Továbbá a profilodon a top4 filmedet is be tudod tenni a bio alá. Ez a 4 film pedig a legjobb bemutatkozás lehet egy oldaladra tévedt léleknek!

Ha szeretnéd  megnézni, hogy miképpen is néz ki egy profil, lám itt is vagyok:

https://letterboxd.com/b_kolos/

 

Megkérdeztem az AI-t: mit változtatna a kultúrán?

És a művészeteken...?

 

Az, hogy mi(ke)t változtatna egy mesterséges intelligencia - főképp az ember alkotta több ezeréves folyamatok során létrehozott intézményeken, rendszereken - szerintem rendkívül elgondolkodtató és érdekfeszítő kérdéskör.

Maga az OpenAI működése konyhanyelven annyi, hogy képes a neki elküldött szöveget értelmezni és képes reagálni, értelmes szöveget generálni. Ehhez több milliárd mondatot használ fel tapasztalatként, amit már korábban megkapott a világ minden tájáról. Ezekből tanulva reagál a legkülönfélébb kérdésekre, és kommunikál. A tárgyi tudása még kétségbevonható, de a kreativitása és ötletei a gyakorlati megoldásokra kiemelendőek.

Az elmúlt hónapokban lehetett sokat hallani, miszerint a mesterséges intelligencia legújabb verziói segítségével médiahekkek születtek: képet szerkesztettek vele a pápáról (https://www.mediarunsearch.co.uk/ai-generated-pope-francis-costumes-are-going-viral-the-tech/),
vagy zenét adtak ki Drake és The Weekend generált hangsávjával (https://www.youtube.com/watch?v=WldNcKLgzoM)

Minden bizonnyal a jövő zenéje, hogy mit kezd a társadalom és a politika ezzel a témával, azonban már ma is bekúszik a közhangulatba, közvéleménybe, Figyelni, követni pedig mindenképpen kell, hiszen minden bizonnyal kihatással lesz a mindennapjainkra és egyre csak erősebben. És az, hogy ez pozitív vagy negatív kihatással lesz ránk - akármennyire is aggasztja a téma embertársainkat – mégiscsak még mindig az emberi tényezőn múlik és a mi térfelünkön pattog a labda, hogy mekkora teret engedünk ezeknek a új technológiáknak.

Ezúttal két egyszerű kérdést tettem fel a ChatGPT-nek: mit változtatna a kultúrán?
Az alábbiakban 5 gondolatot írta le válaszként:

  

  1. „Tolerancia és elfogadás előmozdítása: Szeretném erősíteni a kultúrát, ahol az emberek nyitottak más véleményekre, kultúrákra és életmódokra. A tolerancia és elfogadás erősítése segíthet a sokszínűség és a befogadás kultúrájának kialakításában.
  2. Kreativitás és kritikai gondolkodás ösztönzése: Fontosnak tartom, hogy a kultúra támogassa és ösztönözze az egyének kreativitását és kritikai gondolkodását. A művészet, a tudomány, a technológia és az innováció terén való támogatás segíthet a kreatív gondolkodás fejlődésében és az új ötletek létrehozásában.
  3. Oktatás reformja: Az oktatási rendszer fejlesztése és a modern pedagógiai módszerek bevezetése segíthet a kultúra átalakításában. Az olyan képességek, mint a problémamegoldás, a kommunikáció és a csapatmunka, prioritássá válnának az oktatásban, hogy felkészítse az embereket a jövő kihívásaira.
  4. Empátia és közösségi szellem erősítése: Az empátia és a közösségi szellem kultúrájának erősítése segíthet a társadalmi problémák megoldásában és az együttműködés kultúrájának kialakításában. Az embereknek meg kell tanulniuk hallgatni egymást, megérteni a másik szempontjait és együttműködni a közös célok elérése érdekében.
  5. Fenntarthatóság priorizálása: A kultúrának támogatnia kell a fenntartható életmódra való áttérést. A környezeti tudatosság és az erőforrások fenntartható használata elősegítheti a környezeti károk csökkentését és a bolygó jövőjének megőrzését.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kultúra átalakítása hosszú távú és többszereplős folyamat. A változások elérése érdekében együtt kell működni a kormányokkal, oktatási intézményekkel, közösségekkel és az egyénekkel.”

 

Láthatóan absztrakt eszméket és mostanában sokszor előkerülő gondolatokat hoz fel az AI. Nem konkretizál és nem is érzékeli a felsorolt elveket hátráltató tényezőket – szkeptikusan mondhatjuk – hogy nem mond semmi újat és általánosságokat puffogtat.

Viszont reményt keltően mondhatjuk azt is, hogy ezek valóban jól hangzanak egytől-egyig, és elgondolkodhatunk, hogy mennyi is valósul meg a gyakorlatban: Sokat kellene-e tenni a jószándékú(?) ChatGPT ötleteinek megvalósításért?

Mennyire lenne jó ötlet hallgatni egy gépre? Vagy ez nem is egy rossz kindulópont, hiszen ezek a válaszok a sok százmillió neki feltett kérdésből leszűrődő emberi akaratok összegzése?

Mindenesetre érdemes ezeken agyalni és tájékozódni a témában! Egypár dolog még biztos, ami nincs ezeknek az algoritmusoknak, csakis nekünk. Érzelmeink és hajlam valami teljesen újat és mást alkotni.
Így pedig a művészet mindig is emberközpontú fog maradni, történjék akármilyen változás.

+:  Na de ha már itt tartunk a gondolatfolyamatban, mit is változtatna a művészeteken?


válasz:

Hajnalokba nyúló filmünnep

Hangulatcsekk a 12. Artmozik éjszakájáról

 

Mint egy éhes kisgyerek, akit bevisznek kedvenc éttermébe. Ilyen érzésem volt, amikor április végén kiderült és kikerült az Artmozik éjszakája programja. Sorozatban harmadszor vettem részt múlt pénteken ezen, az évenként megrendezett eseményen. És harmadik alkalommal is képes volt megadni azt a pesti esti vibe-ot, amit vizionálok is előre: Belvárosban mászkálás és mozikban mászkálás. Sokszínű élményekkel.

 

Mert igaz, igaz... otthon is lehet „mozizni” és filmeket megnézni, és én is így szoktam az esetek 85-90%-ában. Na de az a tíz százalék, amikor kimozdulsz, mégiscsak más… Eseményjellegű. Főleg, hogyha a bőség zavarával küzdesz.

Visszatérve a kisgyerekes-éttermes példához, elég erősen gondolkodóba is estem idén is, melyik alkotásokat „szorítsam bele” ebbe a 8-9 órás intervallumba este hattól a hajnali órákig. A közelmúlt premierjeit is lehet itt pótolni, vagy akár bemutatás előtti, vagy moziklasszikusokból is csemegézhetsz. Az 5 művészmozi 14 termében vetített 67 filmtekercse közül (ez akár most Cannes-ban is lehetne adat) végül a Puskin és a Toldi nagy-, majd a Kino Café kisterme legyőzte a többi opciót. (Hasonló érzésem támadt már fesztiválokon is, amikor bizony nehéz dönteni, hogy a 34567 program közül melyikre érj oda időben. Kellemes teher, az is biztos.)

Így épphogy odaérve a tizennyolc nulla-nullás kezdésre, becsúsztam a Metropolis terembe, (amit pár éve a világ 5. legszebb „mozitermének” választottak, aki eddig kihagyta, az most azonnal foglaljon oda bármire jegyet) megnézni a Wellington-festmény címre hallgató, a nevénél jóval érdekesebb és kedvesebb angol vígjáték-krimit.

https://www.youtube.com/watch?v=7I0ZU9ZSzyQ

A film igaz sztorin alapul a ’60-as évekből: a híres brit hadvezérről szóló portréfestményt lopja el egy kisvárosi angol úr, aki mindig a nép és az igazságosságért harcol a maga kicsi, de végtelenül kedves ötleteivel. A kép ellopása körülötti bonyodalmakat is azzal magyarázza, hogy a váltságdíjat ráfordítaná arra, hogy minden nyugdíjas és háborús veteránnak ingyenes tv-szolgáltatása legyen.

Ez a korai kezdés még senkinek nem ártott meg. Ez a 18-19:30-ig tartó mozi még úgy hatott, mint egy felvezető, headliner előtti fellépő a Sziget Nagyszínpadon. A következő film viszont – és itt a nagy utazás része is az eseménynek – egy klasszikus volt a Toldiban.

Ez pedig a Fast X…. helyett David Lynch Veszett a világ c. Nicholas Cage – Laura Dern párosával felálló 1990-es abszurd thrillere volt. Ha szeretnétek látni random jeleneteket, akkor mindenképp lessetek rá erre az alkotásra. Lynch az egyik, aki nagy lemaradásom, ez volt tőle a legelső, amit láttam és nagyvásznon erősen meg is győzött, hogy az életművön végig kell mennem.

https://www.youtube.com/watch?v=V8ea0rQjZco

Régebbi mozgóképeket amúgy is mindig más, múltidéző hatású megnézni. Akaratlanul is a mai mozikba kerülő társaikkal hasonlítod össze és – személy szerint én – esetek nagyrészében arra jövök rá, hogy mennyivel eredetibb, színesebb-szagosabb alkotások születtek régebben.

Az éjfélre végett érő headliner zenekar (vetítés) után, már lehet menni a technobulikba, ami itt számomra a Kino Art Café 28 fős termében a második sort jelentette. Ugyan ki kellett akasztani a második nyaki csigolyámat, hogy 110 percen keresztül fel tudjak nézni a vászonra onnan, de ez is sikerült. És ilyen módon tekintettem meg a részemről az est folyamán legjobban várt Műanyag égboltot.

https://www.youtube.com/watch?v=cRFbqfW4_TI

A magyar scifi animációs film első fele lenyűgözött, második fele kicsit ugyan nekem vontatottá vált, - ennek köszönhetően kimaradhatott 1-2-10-12 perc -, azonban elvitathatatlan, hogy az itthon nem annyira bevett science-fiction műfajban hiánypótló, a világ- és hangulatépítés elsőosztályú. (hasonlít a nem régen bemutatott HBO-s Last of Us-ra) Sok magyar film közül erre esett a választás és nem kellett csalódni abban, hogy annak ellenére, hogy mennyire ellehetetlenítik a magyar filmipart, mégis mennyire jó ötletek laknak a fiatal rendezők fejében is. Meg amúgy is az animáció Magyarországon (a Kis Vukot leszámítva) mindig erős volt és lesz, szóval ezt is nézzétek meg, ha szeretitek az egyedien rajzolt filmeket!

Az égbolt műanyagból már sötéttá változott és lassan hajnalodott is, így érdemes volt lezárni ezt a hajnalokba nyúló filmünnepet. Tanulság nincs, lényeg, hogy járjatok – akár egyedül is, akár társasággal – minél több olyan helyre, ami kiszakít a mindennapokból!
Moziból-moziba menet más fénybe borult péntek este is Budapest…

 

Amikor a szerzőiség és a mainstream összeér

Azahriah – Memento albumkritika

/kép: genius.com/

A magyar. Zene. Generációváltásának. Zászlóshajója.

Ha nem a legnagyobb…Tavaly Sziget nagyszínpad, két sold-out Park. Március elején teltházas Papp László Sportaréna nagyshow. Mindezt 21 éves koráig. Első kiadott dalát napra pontosan a 18. születésnapján publikálta, azóta három lemezt adott ki. A legnagyobbat eddig a 2022-es ’A ló túloldalán’ szólt, amit Desh-sel közösen dobtak ki a nagyközönség elé. Mára a legnépszerűbb magyar zenész. Az augusztusi ’Silbak’ kislemez után pedig most egy hete, május 1-jén érkezett Azahriah Memento c. nagylemeze – szerencsénkre már Desh nélkül.

 Az egyedi hangzás és vízió és a nagy mainstream - mint két párhuzamos vonal – szinte elképzelhetetlen legtöbb esetben a művészetben. A nagyközönség legtöbb esetben a leegyszerűsített, bekategorizált üzenetekre, akkordokra, zenei világra vevő, ezzel pedig az előadók sem mernek (ha egyáltalán tudnának) megújulni, frissíteni.  Aki viszont született tehetség és millióból felismerhető karakter, képes a fősodoron, mainstreamen és a nagyközönség stílusán változtatni, és „rájuk erőltetni” egyedi látásmódját.

A ZENE

Hogyha mindenképp be kellene skatulyázni zenei stílusba ezt a 10 dalos albumot, akkor én a reggae-trap vonalat látom bele. (Ha sokan hallgatják, akkor már ez a stílus később a pop megjelölésbe is belecsúszhat) Meg kell említeni, hogy maga Azi végezte a produceri munkát is és az, hogy több hangszeren otthon van, kiváltotta, hogy bátran, megkötések nélkül kísérletezik hangzásvilágokkal. Továbbá – a szerző és az általam is nagyon kedvelt - Twenty One Pilots zenekar behatását is érzem, ami a dallamvezetést és a sötétebb hangulatot illeti. (De erről lentebb még szót ejtünk.) Azért sem egyszerű körülírni és valamelyik stílus fiókjába betenni ezeket a számokat, mert valójában egy-egy háromperces zene harmadánál, közepén levő váltás miatt, inkább 20-25 track-et hallunk az albumon.

Nincsenek közreműködések, csak egy és ő sem hazai. A Four moods 2 második felében Queen Omega énekel, egy trinidadi reggae énekesnő, aki itthon ezek után bizonyosan hallgatóbázisra talál. Remek és meglepő választás volt ő, látszik, az alig ismert és külföldi feature-ön, hogy ez is – mint minden ezen az albumon - a szerzői elképzelés által vezérelt döntés volt, ami egyszerre ’out of box’ és egyszerre előre végiggondolt és eltervezett.

 A SZÖVEG

Emellé a zenei változatosság mellé társul a megkapó szöveg. Maga Azahriah flow-ja a legjobb itthon. Lendületes, változatos, tud rappelni és hát énekelni is. Általánosságban igaz, hogy ha olyan közhangulatot, sokakban megbúvó – jó esetben mélyebb - üzenetet fog meg az alkotó, amivel a nagyérdemű, nyitott tömeg megszólítva érzi magát és azonosulni tud, már csak a szöveg miatt is hallgatni fogják sokan közülük. Gondoljunk csak itthon Krúbira, Beton.Hofira vagy Pogány Indulóra, az ő zenéjüket a legtöbben a szövegük milyensége miatt hallgatják. Külön kiragadva pedig versként is működnek a soraik.

A 21 éves előadónk eddigi pályafutásában ezt a részt tartottam gyengébbnek…eddig. Hiányérzet is volt bennem emiatt régebben, de aztán rájöttem, hogy a magyar nyelvű daloknál - ahol jobban figyeli mindenki a mondanivalót – eddig többségben Desh is közreműködött. (És az ő karaktere és jelenléte is kellett a nagy virális szövegekhez és a tömeg eléréséhez!)
Desh Pedig finoman szólva, nem egy értelmező kéziszótár… bár igaz-igaz, nem is kell elvárni ezt se tőle, se semelyik másik zenésztől. Csak egyszerűen, véleményem szerint muzikális tehetsége is a reciproka Azahriahhoz képest, így nekem ő egy visszafogó, a valóságba visszarántó élmény közös zenéik hallgatásakor. Na ő most nincsen és ezért tud ez az album szövegileg is jobban működni, hiszen magyarul csak a szerző szólal meg.

Egyszerre esnek súlyos szavak mély, sötét önképről /’Szosziazi’ vagy ’Kaotikus ez a ház’/ és társadalmi, politikai odamondásról / ’Four moods 2’/. Szövegközpontú zenékről továbbra sem beszélhetünk, inkább hangulatzenékről, de mindenképp kimondható, hogy kiírta magából az alkotó az őt érintő kételyeket múltjáról, kiégésről, népszerűségről, magányról, szerelemről, társas kapcsolatokról és lefestette elénk gondolkodásmódját és hogy 5 év zene van még benne. /’Depicentrum’ szépen zanzásítja mindezt/ 

 

/kép: Szosziazi videóklipje/

ÖSSZHANG

Hova tovább, lehet kérdezni. Ez az album véleményem szerint nem fog akkorát menni, mint a tavalyi ’A ló túloldalán’ (bár ne legyen igazam, mert megérdemli), viszont zeneileg nagyon is előremutató. Példát statuál, hogy legyenek saját víziói a zenészeknek. A hallgatóknak pedig, hogy egy befutott zenésznek legyenek kíváncsiak az elvontabb, művészibb oldalára, a megmutatni kívánt világképére is.  

Top 3 zene for me: I. four moods 2.; II. 3 korty.; 3. delirium

Top szöveg:

„Ha elmondom mit gondolok

Az lenne politikailag inkorrekt

Ha mondom a nyomor

Meg a korgó gyomor mind abból lett

Hogy megloptak és arcon köptek

Már vagy tízszer” - /four moods 2/

Nem találhatunk haza

Hisz otthon vagy, amíg a szemed ellát” - /3 korty/

2023\05\02 b_kolos 1 komment

Mit adott a pápai vizit 3 napja?

Il Papa è venuto da noi

 

/képforrás: magyarnemzet.hu/

Liberálisabb, nyitottabb személyisége és tevékenysége okán saját berkein belül is újító és reformer vezetőnek nevezett egyházfő három napra látogatott el hazánkba, másfél év alatt már második alkalommal. 10 éves karrierje során egyébként Kubán és Görögországon kívül a mi kis hazánkba jött el többedjére. Ez alatt a hosszú hétvége alatt pedig vallási és politikai oldaltól is függetlenül, mindenképpen pár jelentős gondolatot és alternatívát, vagy akár vezetői jellemvonást hagyott itt számunkra, amin érdemes elgondolkodnunk...

 Mindenkihez szól

Az argentin pápa 2021 szeptemberi ittléte alatt csupán pár órát töltött itt, azonban most a többnapos itt-tartózkodása alatt programok sokasága valósult meg. A névadó Assisi Szent Ferenchez hűen a békét és mindenki megsegítését, egyenlővé tételét tűzte ki célul maga elé és tesz is ezekért a gyakorlatban. A fővárosban a hátrányos helyzetű gyerekektől, fiataloktól a háborús menekülteken át vallási, kultúrális és politikai vezetőkkel is találkozott, imádkozott. Néhol magyar mondattal is megerősítve mindezt.

A megbeszéltek mellett pedig meg is lepett azzal például mindenkit, hogy közvetlenül a pénteki Bazilikához történő megérkezésekor odament a hívők tömegéhez a téren és megköszönte, hogy eljöttek, ha már a nagytemplomi részre nem is mehetnek be éppen akkor. Ha direkt módon nem is ment be sehova csak úgy vásárolni - mint ahogy tette pár éve Rómában egy lemezboltba, kipattanva egy Fiat 500-ból – de láthatóan a kényelem és a kizárólag az elittel való találkozás helyett, a mindenkivel való kommunikációt választotta és minél több helyen akart ott lenni, ami egy 86 évet megélttől, már külön respektálandó.

 

Mindenkit meghallgat és bármilyen kérdésben

 Liberális vezető, aki a világtörténelemben először hozott össze pápa-imám beszélgetést és ítélte el az erőszakot, úgy, hogy ezen túl még barátjának is nevezte az arab vallási világ vezetőjét: „Mindnyájan testvérek vagyunk.”

Emellett nincsen teljesen elzárkózva a cölibátus eltiltásától, az egyházzal kapcsolatos zaklatási ügyekben is átláthatóbb rendszert szorgalmaz, továbbá a katolicizmusban súlyos bűnnek tekintett homoszexualitás témájában is csak annyit nyilatkozott: „Ki vagyok én, hogy ítélkezzek?”

Ajánlom a Disney+-on megtekinthető Ferenc pápa válaszol c. dokumentumfilmet, amelyben a világ több tájáról 10 huszonéves beszélget szabadon egy teremben Jorge Mario Bergoglio-val, azaz a pápával. Abortusz, melegség, pornó, zaklatás, kiégés a hitből. Ezek olyan témák, amelyek nem a szokványos egyházat jellemzik. A szex, az egyik legszebb dolog, amit Isten nekünk adott. Nem feltétlen volt elképzelhető még pár évtizede egy másik vatikáni vezetőtől.
Ő viszont követi a kort, próbálja visszahozni és megnyerni az embereket, hogy még mindig van értelme a vallásnak és ez adhat olyan erkölcsöt, amely építi a lelkeket.

 A másik oldal pedig, hogy a politikai elit pedig mihez használja fel Őfelségét, az már egy újabb elgondolkodtató fejezet lehetne…

 képforrás: disneyplus.com/



Pozitív szemlélet

Krisztusban hívők azt a szeretetet helyezik előtérbe, ami egymással összeköt és nem a történelmi, kulturális és vallási különbségeket, amelyek egymástól elválasztanak”.

A politika és a vallás mindig elválasztandó volt az elmúlt évszázadokban a kontinensünkön és mindenképp érdekes határvonal, hogy miben és miért is szólal fel Vatikán feje. Azonban mindkét világ a szociális problémában tudná segíteni egymást, és bizony nem hiába jött el másodjára Magyarországra. Reményt adni a közelben lévő ukrán menekülteknek és bármilyen itthon hátrányt szenvedő társadalmi csoport számára. „Fájdalmas zárt kapukat látni idegenekkel, másokkal, menekültekkel és szegényekkel szemben.”

Személy szerint úgy áll hozzám közel a pápa, hogy református vagyok. A mai trendekre és univerzális problémákra és kérdésekre reflektál, haladó gondolkodású, szerény életvitelű és fel meri vállalni saját gondolatait. Meghallgat és nem csak diktál… Összekovácsol és nem bomlaszt. Mindezek mellett pedig megszólít és választ vár.

Közvetlen párhuzamot nem állítok mondatonként a magyar elit és I. Ferenc között mert szerintem így is a cikk nagy része alatt sokan közben egy alternatív valóságra gondoltak, ahol ez a három napra mutatott viselkedés és attitűd egy ország vezetésében is jelen lehetne.

Még egyszer 4 + 1 + pár mozgókép az igazság kereséséről

Filmajánló 2.0. (1990-napjainkig)

 

Mindenkit feszenget az igazság megtalálása és az ahhoz vezető út. Sok művészeti alkotás foglalkozik is ezzel a XXI. század filmgyártásában ugyanúgy, mint az évezred fordulójának alkonyán. Ha az általános igazság kereséséről és megtalálásáról szeretnénk nézni valami nem is olyan régi klasszikust, sokaknak az 1999-es Mátrix ugrik be vagy az ugyanabban az évben megjelent Harcosok Klubja. Azonban azóta is van pár jogi/társadalmi kérdéseket feszegető alkotás, amelyre érdemes vetni egy szempillantást.

Az első részben az 50-es évektől a 80-as, ebben pedig a 1990-etől napjainkig vettem elő évtizedenként egy-egy filmet, amelyek az igazság és annak relativitásáról szólnak, és ha egyértelmű válaszokat nem mindig, gondolatokat mindenképp hordoznak.

 

Legbelső félelem (1996)

A 90-es évek a hollywoodi sikeralkotások egyik legnagyobb évtizede (talán a 70-es évtized mellett). Rengeteg alkotást lehet megemlíteni a jogi vagy tárgyalótermi drámának nevezett műfajban is. Ilyen lehet a Philadelphia, az Egy becsületbeli ügy, A cég, Az esőcsináló vagy akár az Ördög ügyvédje. Az említett Legbelső félelem a korábbi cikkben említett Ítéletben látott Paul Newman karakterével ellentétes központi figurát mutat be. Richard Gere formálta ügyvéd egy jól menő, médiaérdeklődést igénylő, híres szakmabeli, aki történetünkben egy egyértelműnek tűnő emberölés ügyében véd egy chicagói utcakölyköt.

Az ügyfél azonban úgy tűnik, pszichológiai eset, így az ügyvéd tudja, mit kell tennie, átteszi a védelem stratégiájának lényegét erre a hangsúlyos és perdöntő tényre. Az utcafiú szerepében Edward Norton mutatkozik meg és igencsak elgondolkozik a néző, hogy mit is lát valójában. (Ezek után kézenfekvő választás volt a Harcosok Klubjában.) Remekül felépített, feszült thriller, ami megmutatja az ügyvéd és védenc közti dinamikát, és hogy az igazság keresése sokszor elvakítja a valós tényekről a figyelmünket és bizony sokszor a legegyszerűbb út a legcélravezetőbb út!

 

Az ítélet eladó! (2003)

A John Grisham novellájából készült alkotás egy igazi krimi. A történet szerint egy bukott bróker tömegmészárlást követ el régi cégénél, és az akciója végén magával is végez. Az áldozatok hozzátartozói a használt pisztoly gyártóját perlik be, amiért ilyen könnyen és akadályok nélkül lehet hozzájutni fegyverekhez az USA-ban. Mindkét oldal nagy felkészüléssel választja ki az esküdtszéket, azonban valaki még felkészültebb náluk.

Érkezik egy ajánlat, hogy sokmillió dollárért megvehetik az ítéletet attól a személytől, aki befolyással van az esküdtszék tagjaira. Egy rendkívül izgalmas és érdekes tárgyalótermi alkotás, amit úgyis felfoghatunk, hogy a Tizenkét dühös ember egy újabb megközelítése, ahol értékrendek helyet érdekek csapnak már össze. Az igazság megvásárolható?

 

A nagy szépség (2013)

Viszont nem csupán külső ellentétek, hanem sokszor belső harcok kívánják meg az igazság keresését. Federico Fellini szellemi örökösének is leírt Paolo Sorrentino létfilozófikus és öniróniával tűzdelt alkotása alatt Róma utcáit járjuk. A kultúra egyik világvárosában él az éppen 65. születésnapját ünneplő és közismertségnek örvendő Jep, aki kételkedik és valahol már kiégett a környezetéből. Most már felül akar emelkedni rajta.

Kételkedik, mert úgy érzi, eljárt fölötte az idő és semmit nem tett le az asztalra az életében. És talán már túl késő is? Bárki más lehet elégedett lenne az ő egzisztenciájával vagy múltjával, azonban ő a 40 éve megjelent első és egyetlen könyve után – amely sikeres is lett - mára már csak egy kiüresedett újságírónak érzi magát és keresi „A nagy szépséget.”

És hogy megtalálja-e? A dekadens és sznob közegben - amiben jelen volt - biztosan nem. Régi és új megtapasztalásain és élményeken keresztül keresi a választ, az élet igaz értékeire és arra, hogy miben is találna békességet és elégedettséget. Személy szerint ez a mostani életszakaszom egyik kedvenc filmje. Elgondolkodtat, szórakoztat és minket is megkérdez, hogy mi teszi a mi életünket Nagy Szépséggé. A szeretteink? A hivatásunk? A kultúra? A vallás?

 

A titokzatos nő (2022)

Park Chan-wook képviseli ebben a listában Ázsiát, ez az alkotás pedig magát az érzelmek világát. A szerelem eltudja torzítani a tényeket és az igazságérzetünket? Csak szimpátia kell és már is részrehajló lesz, akár az egész rendszer? A történet szerint egy gyilkossági ügyben nyomozó férfi szerelmes lesz a gyanúsított (?) özvegybe. A kihallgatás során alakul ki közöttük kapocs, azonban végig fenntartja a film a fátylat, hogy melyik jelenet történik meg kettejük közt és melyik csak a férfi fejében. Egy kapcsolat mélységéről és különböző látásmódjairól a Világ legrosszabb embere (2021) is egy meghatározó képet ad, néhol valahogyan azt a filmet juttatta eszembe a koreai direktor alkotása.

Az autentikus távolkeleti belsődíszlet és a csodás fényképezés mellett a hölgy is valóban nagyon vonzza a tekintetünket. Főhősünk is így jár és elhomályosodik számára a tények összefüggései, amelyek ott vannak a szeme előtt. A film befejezése meg… aki látta a rendező Oldboy című művét, - ha nem, nézze meg azt is – hasonló katarzisra számíthat a fináléban!

 

+1: Ikarus (2017)

Ez egy dokumentumfilm, és hát ennek a műfajnak bizony a valóság és részigazságok, tények feltárása is a fő célja. Azonban ennél az Oscar-díjas alkotásnál nem a szokványos módon történik. Egy amerikai filmes úriember, Byran Fogel hobbiszinten kerékpározik és el szeretne indulni egy amatőr versenyen. Ehhez a megmérettetéshez a megengedhető és még nem kimutatható szintű doppingot keres, amely során – ismerős ismerőse által – eljut az orosz állami doppingellenes vezetőhöz.

Csakhogy ez a Rodcsenkov feltárja Bryan-nek az egész szisztémáját és működését az államilag szervezett orosz doppingolásnak. Kihegyezve ezt elsősorban a 2014-es Szocsiban rendezett téli olimpiára történtekre. Az igazság feltárása – vagy az állam megközelítéséből a hazaárulás - után ráébred az orvos, hogy neki nincsen maradása abban az országban, és egy kimenekítő hadjárat útján a tengerentúlra menekül.

A történet egy igazságtalan és – habár a biciklisportban szokványos, mégis – sportszerűtlen cél érdekében indul el, amiből egy hatalmas bűnszervezet közepébe és vezetőjének bizalmába kerül. A dokumentumfilmes és a mindent feltáró orosz pedig – akárhonnan is indultak - az igazság lovagjai szerepét nyerik el a film végére.

 

Ez a pár alkotás célba veszi, hogy a filmművészet eszközeivel más és más módon megközelítse az igazság relativitását. Sok egyéb művet ugyancsak fel lehetett volna sorakoztatni a listában, de ha már csak ezek közül egy is kitágítja és megváltoztatja az erről alkotott látásmódunkat, már elérte a mozgókép azt, amit elérhet. Hatást kiváltani.

4 + 1 + pár filmklasszikus az igazság kereséséről

Filmajánló

 

Mindenkit feszenget az igazság megtalálása és az ahhoz vezető út. Sok művészeti alkotás foglalkozik is ezzel, és ha jogi témájú mozgóképet szeretne valaki újonnan megnézni, legtöbbször Sidney Lumet esküdt székes, pszichológiai remekműve, a 12 dühös ember (1957) jön fel válaszként. Hogyha pedig magáról az általános igazság kereséséről és megtalálásáról szeretnénk nézni valami klasszikust, akkor pedig az 1999-es Mátrix jut sokak eszébe.

Ezen felülemelkedve, az 50-es évektől napjainkig válogattam össze évtizedenként egy-egy filmet, amelyek az igazság és annak relativitásáról szólnak, és ha egyértelmű válaszokat nem mindig, gondolatokat mindenképp hordoznak.

 

A vád tanúja (1957):

Ezekben az években virágzott a thriller műfaja - főleg Hitchcock révén, emellett a távolkeletre tekintve említésre méltó ugyancsak a szubjektivitást és láttatást központba állító a Vihar kapujában (1950) a japán Akira Kurosawától.

Azonban a Vád tanúja, amelyet Agatha Christie novellájából alkotta meg a Monarchiában született Billy Wilder rendező és csavarosságával, illetve sokszor könnyedebb, humorosabb hangvételével megkapó és azt mondom, mindenkinek ajánlott. Mellesleg minden idők hatodik legjobb tárgyalótermi drámája Az IMDbszavazatai szerint, így pedig a kétszázötven legjobb alkotás között szerepel (most éppen a hatvannegyedik).

A történet szerint egy jónevű, menő ügyvéd véd egy emberöléssel vádolt férfit, aki egy idősebb nő közelébe férkőzött, és miután az öreg hölgy ráhagyta mindenét, ő a vád szerint végzett vele. A vádlott ártatlanságában hisz védője, azonban a kétségeket növeli, hogy a tanúk padjára a férfi felesége áll, aki kész tanúskodni ellene.

A mű kapcsán annak remek színészgárdáját és fordulatos, katartikus történetvezetését szokták kiemelni. Ez utóbbi csavarjait még a szereplők is csak a forgatáson tudták meg, a mozikban pedig felhívták a nézők figyelmét, hogy nehogy elárulják a fordulópontokat másoknak. Ebből az évtizedből egy másik izgalmas amerikai jogi környezetben játszódó alkotás az Élni akarok! (1958), amelyben egy prostituáltat ítélnek halálra egy nem egyértelműen bizonyított gyilkosság kapcsán.

 

A tanú (1969):

Erről azt hiszem, nem kell sokat beszélni. A listán nem csak azért van rajta, hogy ne csak külföldi művek legyenek megemlítve. Minden idők 10 legfontosabb magyar filmjében benne van biztosan és 100 év múlva is benne lesz. Hazánkban egyértelműen hamar kultfilm lett a már 54 éves, de sokáig fiókban tartott Bacsó Péter-alkotás, amely a kommunizmus szatírája egy olyan köntösben, amely fájóan igaz képet mutat a magyar társadalom közelmúltjáról.

A magyar színészet nagy alakjaié és a magyar narancs ikonikus jelenete. A Kállai Ferenc alakította gátőrt mindig rajtakapják valami törvénytelenen. Ezek után a korrupt igazságszolgáltató szervezet élén Virág elvtárssal, egy koncepciós perbe szervezik, hogy tanúskodjon, azonban őt az őszinte természete állandóan valahogy az ellenszegülő oldalra sodorja.

A jog vonatkozásában pedig azt a mindenkor aktuális tételt hozza el számunkra, hogy a hatalom rengeteg helyzetben megragadja valamiféleképpen a jogot és az azáltal irányított állampolgárokat és eszközként használja. Éppen ezért jogosan merülhet fel bennünk az a kérdés, hogy ebben a kontextusban mit is tehetett volna másképp vagy jobban az elvtárs, hisz ahogy meg is mondták neki: „Az élet nem habostorta, Pelikán.”

 

Kramer kontra Kramer (1979):

A címből következtetve egy háborús filmre számíthatnánk, ami valóban az, csak nem éppen a klasszikus fajtából. A művet hat szóval össze lehet foglalni: Egy válás és egy gyerek története. Ez a film egy hétköznapi, intim környezetben játszódó családi drámát dolgoz fel, ahol is a belül kiüresedett és magányos családanya elhagyja férjét és gyerekét, majd visszatér, hogy magával vigye a kisfiút.

A Kramer kontra Kramer Dustin Hoffman és Meryl Streep főszereplésével – akik mindketten megkapták a maguk aranyszobrocskáját ezért – a legjobb filmnek járó Oscar mellett további négyet is megnyert 1980-ban. Egy családi jogi dráma, amelyben az érzelmek és indulatok végig jelen vannak és témája örökérvényű. Nagyon hajaz erre a 2019-ben megjelent Házassági történet, az is ajánlott a téma iránt érdeklődőknek.

 

Az ítélet (1982):

Sidney Lumet Tizenkét dühös emberéről már esett szó, mint az egyik legnagyobb becsben tartott jogi és szociális dráma. Azonban az alkotó számos más műve is legalább említést érdemel, ezek között szerepel Az ítélet, Paul Newman főszereplésével. A direktor remekül képezi le a társadalmat, és ábrázolja egyes karaktereit azokat szépen kibontva.

Ennek a karakterdrámának a centrumában egy lecsúszott, nem keresett ügyvéd áll, aki azonban kap egy (talán) utolsó nagy lehetőséget, hogy a szakma elismertségébe visszakerüljön, és magával szemben is egyenesbe jöjjön. Az ügy egy kómába esett fiatal nőről és az ellátása körüli orvosi műhibáról szól. A dráma-krimi lassan bontakozik ki, és megjelenik benne a kis és a nagymenő ügyvéd Dávid-Góliát harca, azonban a film a jogrendszerekről nem sokszor hangsúlyozott, lényeges üzenetet hordoz. Eszerint a követendő normákat nem maga az írott törvények alakítják, hanem az élő jog, az emberek maguk. Az ítéletnek pedig nem kell máshonnan, másvalakitől jönnie. Lehet ez egy magunk felé tartott tükör, önítélet is, amiben magunkat szemléljük, múltunkat és céljainkat. 

 

+1: Az ötödik pecsét (1976)

A tanú - amelynek magyar társadalomban mért hatása fentebb már meg lett említve – mellett vagy inkább előtt kötelező megemlítenünk a Sánta Ferenc novellából készült, Fábri Zoltán alkotást. Mert ez tényleg nagybetűs alkotás, nagybetűs színészekkel és a bőr alá kúszó zongorazenéjével.

A történet egyszerű. A második világháború végén egy kocsmában ismerős társaság összegyűlik. Beszélgetnek, mikor betér egy sánta és beteg vendég, aki csatlakozik hozzájuk. Moralizálni kezdenek, amikor felvetül a kérdés: Tomóceusz Katatiki vagy Gyugyu sorsát választanák? A király erkölcstelen életét, aki nem érez szégyenérzetet? Vagy Gyugyu rabszolgáét, aki pedig bár megalázott és szenvedéssel teli életet él, erkölcsi fölényben és tisztának érzi magát? 

Mindezek után a gondolatkísérlet után másnap beviszik az asztaltársaságot a nyilasok és vallatni kezdik őket. A szabadon bocsájtás feltétele pedig mindössze annyi, hogy egy keresztre feszített fogolyt pofán kell vágni. Az esti moralizálásból mára valóság lett. Ez a mű erkölcsről és hitről, kényszerről és szabadelvűségről szól. És még ezernyi kérdésről és témáról, aminek meglátásához csak el kell indítani a filmet!

 

Hamarosan jön – ugyancsak a teljesség igénye nélkül -  újabb 4+1 film ebben a topicban, a 90-es évektől kezdve a mai időkig.

 (korábban megjelent cikk lett továbbfejlesztve ám: https://juratus.elte.hu/filmajanlo-ujabb-7-film-a-jogrol-es-az-igazsag-kereseserol/)

TrapPavarotti - Beton.Hofi koncert sokadjára, de nem elégszer

DAY 1000 - 2023.04.08.

/fotó: Playbánia albumborító, Universal Music Group, 2022/

Beton.Hofi háromnapos zenei ámokfutást vitt végbe az Akvárium Nagyhallban.
Egy ilyen velős koncertélmény után felmerülnek kérdések: sajnálom-e én, mint már régi hallgatója – kicsit önző módon - hogy populáris lett a zene és nem maradt meg underground berkekben?

Ezzel együtt izgultam/izgulok, hogy elvész-e vajon a mainstream tengerben, vagy egy nagyobb koncerthelyszínen a mondanivaló és a vibe...

De beszélhetünk itt arról is az aggodalmakon túl, hogy mégis hogyan lehet ennyire eggyé válni a közönség hangjával és ennyi fülben dallam- és szövegtapadást előidézni. Mindenképp látszik, hogy ki van éhezve a magyar zenei szcéna és a hallgatóság a szövegcentrikusságra is. És ő mind a érteni vágyóknak jól ír szöveget, mind azoknak, akiknél a dallam játszik elsődleges szerepet.

A fő kérdés pedig, hogy hova lehet ezt továbbfokozni, mind zeneileg, mind koncertélmény szintjén.

A szombati, Day 1000-en volt szerencsém élvezni és átadni magam a zenei élménynek, abban a Nagyhallban, ahol még egy-két héttel korábban Schwarz Ádit a Pulzaar című, miki357 által rendezett rövidfilmben láttam. Ott egy rockfanatikus srácot alakít, aki végül elmegy élete szerelmével élete koncertjére és végül felmegy a színpadra és megvalósulnak a nyolckeres álmai?

Most szombaton ( és az előtte, utána levő estén is) 1300 ember álmai valósulnak meg, mert amit Beton.Hofi képes magából kiadni, az az emberközeliség és őszinteség, az nem sokaknál van meg. (Igaz, a mai újhullámos magyar előadók real-arcok, nem veszik magukat se túl komolyan és a brandépítésük egyik alapköve a közvetlenség saját maguk által generált sztárallűrök és a média nélkül kellő önkritikával. (lásd még: Dzsúdló, Krúbi, Azahriah, vagy a Carson Coma.)

A közönségtől azonban megkapja a megérdemelt tiszteletet és rajongást, a Hundredsins által bemelegített embersorok már a DAY1000-es bevonulásnál érezhetően koncentrálva készek átadni magukat az egyórás koncert minden részletének.

 

A Playbániáról minden zene még (az Albán Tyga Interlude és a Pulled Pork is), minden közreműködőjével (Co Lee-ra felhívom a figyelmet!) elhangzott. A vizuál ezzel a koncert első harmadában felakasztott átlátszó és különböző színekkel megfestett vászna, majd a vonósok bevonása is hangulatfokozó elemek voltak. Aztán még a Comic Sinsről is öt zene megelőzte a Popot és a Bagirát. Utóbbi már 5. leghallgatottabb magyar zene Spotify-n, ami 8 hónap leforgása alatt nagyon szép teljesítmény. A koncerten történt lánykérésnél pedig gratulálok az ifjú úrnak, szerintem remek hangulatot és pillanatot ragadott meg, hogy ezt a koncertet választotta. A közönség már jegyben jár Beton.Hofi verzéivel, itt most egy hagyományos eljegyzésnek is tanúi lehettünk.

A Kishallos after a producerekkel sem volt elenyésző alkalom, kitűnően lett így kitalálva a 20 órától hajnali 1-ig tartó program. A 70 perces - 17-18 számból álló - koncert meg 7 percesnek tűnt, de szerintem ez jelzi az egésznek azt a minőségét, hogy mennyire ki tud emelni egy jó zene a hétköznapok idősíkjaiból...

Negyedik koncertem (és ebből az első akvás) volt a Hofi-féléből, idénre nyáron plusz kettő jön még ehhez mindenképp. Tengermély bizonyossággal ajánlom mindenkinek, hogy legyen részese akár nyáron, akár már a klubszezonban egy ilyen élménynek, mert szemünk előtt lesznek nagyobbak azok az előadók, akik üdeszínfoltok és példaképek a magyar könnyűzene égiszén. /Nem beszélve arról a Pogány Indulóról és Co Lee-ról, akik minden bizonnyal a két új mainstream felé törekvő csillag/

Többet kapsz, mint vársz és amennyit elsőre gondolsz, hogy megérdemelsz. És még mit várhatunk a jövőben? Ha csak ezek a koncertek ismétlődnének ugyanezzel a forgatókönyvvel, már boldog lennék.

 

Re-post: A mainstream kultúra, azaz a csoportnyomás

A társadalmi többséghez való kötődés miértjei

 

Ahol már jelen van egy kisebb közösség, vagy nagyobb halmazban gondolkozva maga a társadalom, oda a csoportkényszer (más néven: csoportnyomás, továbbgondolva a mainstream kultúra) is becsatlakozik. 
E szociálpszichológiai jelenség a kezdetektől velünk él, és a mai kor emberének pszichéjében is aktívan közreműködik.  De vajon mit is jelent a csoportnyomás, (mára vonatkoztatva maga a mainstream) és milyen kapcsolódási pontjai vannak ennek a pszichológiai kifejezésnek a hatályos jogrendszereinkkel, kultúránkkal?

 A társadalmi együttélésben nem csak az egyének és a nagy egész létezik, hanem valamilyen határoló elv mentén kisebb-nagyobb csoportok keletkeznek, szűnnek meg vagy kerülnek interakcióba egymással. A csoportok egymás közötti, és egy csoport egyénnel vagy az egész társadalommal való viszonyát sokféle megközelítésben több tudományág vizsgálja. Többek között a politikatudomány, mint hatalom-, a matematika, mint játékelméletet, a közgazdaságtan pedig, a kereslet-kínálat kapcsolatának megközelítéséből kutatja a csoportkényszer jelenségét. Aktuális példa lehet még az utóbbi tudományág egyik újabb területe, a marketing, mely a reklámok hatásán keresztül analizálja a társadalmi csoportok viselkedési formáit.

Már gyerekkorban kialakul bennünk a másokhoz való igazodás szükségessége, mivel úgy érezzük, hogy a minket körülvevő világ kevésbé akar hozzánk igazodni és nekünk kedvezni. Amikor kisgyermekként ráébredünk, hogy nem feltétlenül körülöttünk forog a világ, akkor már tudat alatt elkezdődik az alkalmazkodáshoz való készségünk térhódító útja saját pszichénkben, amit a külvilágból érkező impulzusok segítenek elő. Ezt az alkalmazkodási vágyat erősíti, hogy „az együttesen átélt élményeknek sajátos többlet intenzitása van az egyedül átéltekhez képest.” A csoportban való létezés és cselekvés tehát egy olyan más dinamikájú és rendszerű alakzat, melyben a résztvevőknek nem az egyszerű összeadása, hanem inkább megszorzása vagy négyzetre emelése történik.
Azaz, nem lehet csupán a csoportban résztvevő karaktereket összegezni, a csoportban kialakul valami olyan plusz energia és erő, amely nem található meg külön-külön az egyes személyekben.

Az egyén életpályája során az alábbiak figyelhetőek meg: óvodáskorban még kevés hatást fejt ki a gyermekek gondolkodására a közösség. Később, kisiskolás korban a csoportnyomás hatása már jelentősnek mondható, kamaszkorban azonban újra gyengül ez a kényszer. 
A csoportnyomás gyakori csökkenését az énközpontú gondolkodás erősödő jelenléte okozza fiatalabb életszakaszunkban. A csoportkényszer enyhébb ráhatása az egyénre felnőttkortól már inkább a saját maga élethelyzetétől és gyermekkori élményeinek, traumáinak utóhatásától függhet. Ekkor már tudatosabban lehet szembenézni a többséggel.

Ennek ellenére, ha a cselekvőképes nagykorú állampolgárokat helyezzük reflektorfénybe, mégiscsak meg kell állapítanunk, hogy náluk is erősen jelen van a csoporthoz, többséghez való tartozás vágya. Solomon Asch híressé vált 1969-es kísérletében három függőleges vonal közül kellett kiválasztani azt, amelynek hosszúsága megegyezik egy másik fotón lerajzolt egyenesével. Az emberek nagyon nagy százaléka egyedül helyesen válaszolt a nem túl komplikált feladványra.

Amikor azonban csoportosan kellett kiválasztani a jót, és hat személyből öt beépítettként szándékosan rosszul felelt, a hatodik személy az esetek csupán huszonhat százalékában mert biztos tudására támaszkodva szembe menni a tömeggel. A résztvevők több, mint háromnegyede a többiek manipulált, rossz véleményével tartott inkább.

Mi lehet ennek az alkalmazkodó viselkedésnek a magyarázata? 
Az alkalmazkodás egyfelől azért történhet meg, mert az egyén a csoport véleményét, mint tényezőt előrébb helyezi, mint magát a tényt a „több szem, többet lát” elv alapján. Másik ok lehet, hogy nem meri felvállalni önbizalom híján saját véleményét, nem akar különbözni és ezáltal konfrontálódni a többséggel, hiszen ezzel kockáztatná addig kivívott tiszteletét és elismerését.

  Asch kísérlete rámutat a mai jogrendszerek egyes hibáinak gyökerére is, gondolva itt a tanúk általi bizonyítás és az esküdtbíróság általi döntéshozatal kétességére, vagy épp a tömegdemokráciák politikai szimpátiarendszerére is.

Érdekes azonban azt is megvizsgálni, hogy a kisebbséget alkotó, helyes választ adók döntése mögött milyen indokok állhatnak. A válaszadó személy, aki tudatában van a helyes válasznak, élettapasztalatai és független életkörülményei miatt vállalja fel a szembenállást, mellyel az igazat szeretné képviselni. Az is egy lehetőség, hogy magát az autonómiát, függetlenséget tűzi ki célul, ezért hajlamos vakon opponálni a többséggel. Továbbá az is előfordulhat, hogy magával szemben nagyobb ambíciói vannak, mint másokkal szemben, így bízik a saját maga által kialakított gondolatában, véleményében, legyen az helyes vagy helytelen.

  

A csoportkényszer fogalma tehát nagy ellenállásnál hatásos, ahogy láthattuk.  Érdekes fordulatot hozott azonban a kísérletben, amikor több kisebb klikkre, csoportosulásra bomlott a nagy többség, akkor csak kisebb hatással tudott lenni mások véleménye az egyénre (a hetvennégy százalékban rossz választ adók táborából ugyanis mindössze hat százalék maradt meg). A csoportnyomás viszont növekedhet is egy baráti, rokoni társaságban, ahol az egyének érzelmi alapon is kötődnek egymáshoz. Utóbbi esetkörben nehezebb ellentmondani e közösségen belüli többségnek, mivel itt nagyobb intenzitással működik bennünk a már említett tisztelet és megbecsülés iránti vágy. Emellett pedig a csoportkényszer negatív ereje mutatkozik meg, amikor a tagok úgy érzik, hogy a felelősség eloszlik közöttük és ezáltal olyan cselekedetekre is könnyebben rábírhatók, amiket egyénileg csak a gondolat szintjéig juttatnának el (gondoljunk csak a bűnszervezetekre vagy a korrupcióra).

Fontos végül kihangsúlyozni, hogy a csoportnyomás manapság még több szempontból hathat. Ott, ahol a posztmodern gondolkodás (vagyis amikor már sokszor a nyilvánvalóan nem normális válik normálissá és népszerűvé), és a közvélekedéssel és közerkölccsel való szembenállás nagyobb támogatást nyer a vártnál. 
Ahol a fiatalok félelme az, hogy kimaradnak a fiatalkor szépségeiből; vagy úgyis gondolhatunk korunkra, mint a fogyasztói társadalom és a teljesítménykényszer korára. Ezek mindenkiben olyan versengést és nyomást szülnek, amely az egészséges és szükséges csoportképzésen túl az egyént, és az ő személyes értékrendjét is elbizonytalanítják és lerombolják.

Hiszen mindenkinek szüksége lenne egy olyan közösségre, ahova tartozhat, amibe kapaszkodhat és ahol megbecsülik és amit ténylegesen ő válasz meg a saját érdeklődéseihez híven.
De a végeredmény olyan embereket szül, akik sose szeretnék, hogy olyan klubhoz tartozzanak, amelyik elfogadja őket tagnak. Illetve van olyan is,  aki csak az érzelmi megkönnyebbülés miatt keres magának támogató csoportot, miközben nem is tud azonosulni azzal a közösséggel, egyszerűen csak egy csoport tagja szeretne lenni és vágyni vissza oda.

/Saját cikk, megjelent ELTE ÁJK Jurátusban 2020. szeptember 26-án:/
https://juratus.elte.hu/a-tarsadalmi-tobbseghez-valo-kotodes-miertjei-a-csoportnyomas-elmelete/ 

süti beállítások módosítása